Spelpappan besöker Joystick 4.0


För Eurogamers räkning var jag i går på tv-spelskonserten Joystick 4.0 på Malmö konserhus. För dig som inte är bekant med konceptet är det Malmö symfoniorkester som spelar orkestrala arrangemang av kända och okända melodier från tv- och datorspel.

Joystick 4.0 var fjärde gången gillt sedan premiären vid en utomhus-konsert under Malmöfestivalen 2006 – och räkna med mer.

Joystick initierades av film- och tv-spelsdebattören Orvar Säfström, och han fungerar även som insatt konferencier under själva konserterna, vilka oftast är två till antalet – en på fredagen och en på lördagen. Efteråt fick jag mig en liten pratstund med honom.

”Det är otroligt; en helt fantastisk publik. Såg ni? Det är så otroligt mycket kärlek vi möter när vi blickar ut mot publiken från scenen.”

Entusiasmen gick inte att ta miste på; trots att Orvar gjort detta några gånger verkar han bli lika glad varje gång. Särskilt verkar det glädja honom att spelkonserter fått fäste i just Malmö och det fina stöd han får från Malmö symfoniorkseter i arbetet.

”Men det som framförallt är viktigt är att vi lyckas lyfta fram att spelmusik duger; att det inte är något symfonimusiker ’nedlåter sig till att spela’, utan att den numera är ett viktigt stödjeben i den orkestrala musiken – som exempelvis filmmusik varit längre.”

Dirigent Charles Hazelwood och Orvar Säfström.

Modern spelmusik i all ära, men som vanligt tycker jag det är roligast att höra vad professionella arrangörer kan göra av de lekfulla gamla låtarna från förr. C64-medleyt som alltid är med var denna gång utbytt mot ett helt nytt där följande musik ingick – flera av dem har ju varit på tapeten här på Spelpappan tidigare:

  1. Barbarian Richard Joseph
  2. Dragonworld – Howard Boles
  3. Yie Ar Kung Fu – Martin Galway
  4. International KarateRob Hubbard
  5. Shadowfire Fred Gray
  6. Monty on the RunRob Hubbard

Förutom gammal retromusik spelade MSO givetvis upp en svit ur den musik de själva spelat in till Assassin’s Creed: Revelations som Ubisoft släppte förra året. Enligt MSO:s vd, Dragan Buvac, är de just nu i diskussion om huruvida symfoniorkestern ska få spela in ytterligare framtida verk, vilket såklart är spännande.

På frågan om någon av musikerna i Malmö symfoniorkester faktiskt spelar själv visade det sig att några stycken faktiskt gör det, vilket jag kanske får anledning att återkomma till längre fram.

Läs hela artikeln om Joystick 4.0 på Eurogamer.se.

 


4 svar till “Spelpappan besöker Joystick 4.0”

  1. Har alltid gillar Orvar. Ge karln ett eget film/spel program på svt nu! Det finns ju otroligt lite av den varan nuförtiden. Eller förlåt, sitter det inte en till åren kommen man i en torftig cardigan och recenserar film i kvällsöppet? Rätt publik för det! :)

  2. Det var förbjudet att filma, men såklart gör ju en del personer det ändå. Som spelpublikation kan vi dock inte ta oss den lyxen när vi får nej.

  3. Att just Joystick kommer till Stockholm är osannolikt då det är MSO:s grej, men det blir säkert andra tv-spelsmusikalternativ i huvudstaden vad det lider?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *