Spelpappan återskapar Mos Eisley, del 1


Dioramabygget går vidare. Som jag deklarerade i oktober förra året tänkte jag ge mig på att bygga både Mos Eisley och dess cantina, samt hangaren där Millennium Falcon står parkerad. Dessutom ska allt passa storleksmässigt i min hylla på recensionskontoret.

Cantinan är helt för sig själv, men Mos Eisley och hangaren tänkte jag låta hänga ihop. Nu tänkte jag visa exakt hur.

Jag har tidigare inte skapat hela byggnader i mina byggen, men en gata i Mos Eisley är ju just omgärdad av byggnader, så efter att ha inhandlat en stor mängd cellplastskivor i olika tjocklekar var det så dags att tänka ut ett lämpligt arkitektoniskt utseende för en typisk gata.

Min plan är att först grovt skapa väggar och bygga upp strukturen, därefter letade jag lite skrot som kan fylla de sandtäckta gatorna. Figurerna har jag haft sedan tidigare; vad det handlar om är den grupp sandtrupper som letar efter hjältegänget efter slagsmålet i cantinan. En spion i form av Garindan har följt efter dem och avlägger rapport till officeren som går i täten.

Mos Eisleys byggnader har en ganska typisk struktur. De flesta hus har inga synliga tegelstenar eller liknande och många väggar har en slags stöttande strukturer på utsidan. Taken består ofta av rundade kupoler som jag tänkte skapa genom att helt enkelt skära sönder en plastboll, något jag inte gjort ännu.

Dörrar och fönster kommer jag att skära ut i nästa omgång och därefter kommer jag att måla det hela i en grov färg för att sedan fylla på med nyanser. Exakt hur jag ska göra markytan, som i filmerna mest består av fin sand, vet jag inte. Klart är att jag inte kan ha lös sand liggande i dioramat; det hela måste vara i fast form, annars har jag snart sand överallt.

Mos Eisleys gator är fulla av skrot och märkliga manicker som sticker ur vart och vartannat hus; det mesta verkar till för att ordna med vattentillförseln ordentligt, eftersom Tattooine är en ökenplanet. Skrotet som ligger och skräpar ser i de flesta fall ut som överblivet reparationsmaterial eller helt enkelt bara metallskräp. Och en jawa måste man ju ha; stan kryllar ju av jawas :)

Robotar och droider finns det också gott om och en typisk manick är den fuktalstrare som syns på bilden; det är ju detta Luke och hans familj arbetar med – att odla fukt och vatten, hur man nu gör det?

Det behövs lite fler folk längs sidorna som förskräckt ryggar tillbaka när trupperna klampar fram. Exakt hur många och vilka ger sig säkert efter hand, det viktiga är att framfarten ser lite hotfull ut.

Ovanför byggnadernas slut kommer Mos Eisley att torna upp sig genom den panoramabild jag skrivit ut här. Det är mest för att ge en känsla av att staden fortsätter bortom min lilla gata.

På andra sidan kommer hangaren där Millennium Falcon står parkerad att byggas. Det är inte tänkt att hangaren ska ligga vägg i vägg med den lilla gatan, utan det är mest en konceptuell närhet eftersom de två scenerna utspelar sig i närheten och samtidigt. Men detta får jag återkomma till en annan gång, en sak i taget.

Ha en fortsatt trevlig onsdagskväll!

 


4 svar till “Spelpappan återskapar Mos Eisley, del 1”

  1. Trevligt! Jag kan ge mitt tips angående sanden, iallafall hur jag gav mitt Jabba´s Palace en sandig smutsig yta. Jag penslade på vit trälim, strör på dekorsand och dammsuger bort resterna och gör detta moment om och om igen till jag var nöjd. Det är ju inte så lätt att få till sand-dyner på detta sätt men eventuellt kan man kanske göra mjuka dyner med lufttorkande paper clay och köra lim och sand metoden på leran? Det bästa med trälimmet är att det blir transparent när det torkat.
    En tanke bara. :)

  2. Bra, tack! Det lär jag också prova – det handlar inte om sanddyner, utan om gator med mycket sand på. Jag återkommer när det är dags för detta, det lär bli sista behandlingen när det andra redan är gjort.

  3. Ser riktigt bra ut, ska bli intressant att se hur detta artar sig. Känns dock lite fel att Uncle Owen och Aunt Beru står förskräckt och tittar på när Sandtrupperna marscherar förbi.

  4. Ja, jo – de är ju mer tänkta som placeholders just nu. Exakt vilka och hur många figurer som ska till som vanliga Mos Eisley-bor i slummen får jag fundera på när det är dags för sådant. Men tack, allt framskrider lite ryckartat eftersom det finns mycket annat att hitta på :)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *