Spelpappan hittar guldkorn: ”Hybners hämnd”


I drygt ett och ett halvt års tid körde jag historiska bakåttittar i gamla nummer av tidningen Datormagazin här på Spelpappan. Poängen var att det var exakt 20 år sedan varje nummer gavs ut och därför kallade jag också serien För 20 år sedan.

Nu börjar en annan liten bloggserie av tillbakablickar, Spelpappan hittar guldkorn. Här för jag till ytan sådant som legat gömt och glömt.

Jag vet…jag skrev tidigare att bloggserien För 20 år sedan skulle börja igen, men jag känner nu att det inte riktigt är samma sak att börja om från tidigare nummer – och min hög av Datormagazin tog slut i höstas. Jag har inga senare nummer än september 1992, då jag helt enkelt tröttnade på tidningen – för min Amiga 500 fortsatte jag ihärdigt att spela och göra musik på.

Mikael Pawlo

Istället tänkte jag sätta igång två nya bloggserier, varav jag presenterar den första här och nu. Det är inget konstigare än att jag drar till ytan sådant som legat gömt och glömt sedan länge. Sådant jag inte kan hitta någon annanstans på webben, men som har betydelse för det jag normalt skriver om här på Spelpappan, det vill säga allt en kreativ retropappa kan tänkas pyssla med.

Om du följt videovåldsdebatten det senaste decenniet kan det hända att du vet vem Mikael Pawlo är. I dag är han serieentreprenör och bland annat vd för spelbolaget MrGreen – men han är också gammal spelskribent för de där riktigt gamla tidningarna (dock aldrig Datormagazin) och förr även en flitig debattör i spelvåldsdebatten.

I en debattartikel från 2003 i Computer Sweden svarar Pawlo en annan gammal IT-profil, Christer Sturmark, som i Aftonbladet förfärat konstaterar att vi snart våldtar kvinnor i datorspel. Pawlo skriver bland annat i sin ingress:

”Datorspel är konst och bör behandlas med vederbörlig respekt, utan att vi hänfaller till åttiotalets förbudsromantik.”

Det jag särskilt fastnade för var dock avslutningen som beskriver Pawlo själv (och som jag antar att han själv författat):

Mikael Pawlo recenserade spel för Svenska Hemdator Nytt kring åttiotalets slut och nittiotalets början samt var sedermera spelrecensent för såväl MacWorld som HighScore. Han publicerade en satir över Margaretha Perssons och barnmiljörådets förbudssträvan i Datormagazin nr 13 1989 s 43 (”Hybners Hämnd”).

Den mystiske Herr Hybner själv.

Trogna läsare av Datormagazin minns mycket väl hur tidningen stod ensam i den häftiga striden mot barnmiljörådet och dess ordförande Margaretha Persson – och de flesta av oss minns också den då mycket unge recensenten Tomas Hybner, som på sitt eget oslipade vis förvandlade var och varannan datorspelande yngling till sitt fan.

Men vad är egentligen Hybners Hämnd? Och varför ansågs den så viktig att den måste skrivas ut så tydligt, med sidnummer och allt?

I dag finns inte texten Hybners Hämnd att hitta på webben alls (åtminstone inte med mina högst vardagliga sökverktyg, som jag antar att gemene man också använder) – och därför känner jag mig manad att återpublicera den här, för eftervärlden. Varsågod.

 

Hybners hämnd

De hittade honom där han satt på knä och stirrade in i den vitmålade, kala väggen vars enda dekoration var 5343 lika långa streck. När man tittade på hans ansikte kunde man under skäggstubben endast se spår efter den tidigare livsglade spelrecensenten.

En röst avbröt den nästan onaturliga tystnaden:

– Tomas Hybner, femton år för olaglig dataspelskonsumtion, sade en av fängelsevakterna med bister uppsyn.

– Ja?, svarade Tomas med en alltför släpig röst som verkligen bar spår efter den långa fängelsevistelsen.

– Det är dags nu, sade den andre vakten.

Ett leende spred sig på Tomas läppar. Han hade under sitt 15 år långa straff (som ju för övrigt var ju varit en påföljd av en vissa razzia utförd av Barnmiljörådet (se tidigare historia av the GNN)) planerat sin bestialiska hämnd.

Och nu, nu var han fri, fri att göra det som måste göras.

Utanför fängelsedörren stod en av de nya recensenterna som hade blivit snärjda i Datormagazin’s fruktade garn, nämligen Erik Engström.

– Vem är du? frågade Tomas misstänksamt.

– Jag är den som skall hämta dig…stammade Erik försiktigt fram.

– O.K. sade Tomas och följde med Erik till bussen.

När de väl var där inne började Tomas berätta sin plan för Erik.

– Men det är ju fruktansvärt! skrek Erik som trots allt var konfirmerad.

Kl. 18.00 kom de fram till Dmz högkvarter på Karlbergsv. 77-81. En stor fest hölls till Tomas ära, men Tomas ville bara tänka på hämnden. Efter att Tomas övertalat Christer Rindeblad i en halvtimme gick Christer med på att köra Tomas till Barnmiljörådets läderinredda palats i Stockholms utkant.

Christer kom tillbaka till Dmz vid niotiden, men Tomas Hybner återvände aldrig…

I Sydamerikas djungler:

Tomas smålog för sig själv. Hans plan hade fungerat till 100 procent. Han hade kidnappat hela spelhatarsektionen av Barnmiljörådet, och han torterade dem nu i sin grotta i Sydamerikas djungler, bortom all civilisation.

Han använde de grymmaste tortyrredskapen, han tvingade dem nämligen att:

* spela Hellfire attack (kvälj)
* Se på Tomas videospelningar från senaste semestern (krääk!)
* titta på videofilmen Spökjägarna (urrk)
* läsa Tomas recensioner (blääää)

Slutet gott, allting gott…

 

Av: Mikael pawlo/
the BYMP of Tropical Duo
Tack för en bra tidning!

 

Läsarspaltens ansvarige fäller efteråt kommentaren:

”Ja, vad finns här att tillägga? Vilka författartalanger det finns bland Datormagazins läsare!”

Ett förlorat pappersguldkorn har därmed räddats till den digitala eftervärlden.

 


10 svar till “Spelpappan hittar guldkorn: ”Hybners hämnd””

 1. Hehe. Gillar alltid dina återblickar till tidningarna från förr där Datormagazin var överlägsen sina konkurrenter.

  Skulle vara kul att läsa vad som hänt med de mer namnkunniga profilerna från förr som t ex Tomas Hybner m.fl.

 2. Mm, det är en bra fråga. Hybner var tidningens förste anställde, om jag inte minns fel – och slutade för att rycka in i lumpen, tror jag – sen fick han nog jobb någonstans och var aldrig tillbaka som heltidsmedarbetare. Vad han gör i dag vet jag faktiskt inte.

 3. Hahaha! Vilken tidskapsel. Skälet till den noggranna angivelsen var för övrigt att jag hade lagt upp texten på en webbplats och fick ett cease&desist-brev från förlaget som gav ut Datormagazin. Den noggranna angivelsen av sida etc var sålunda mest en signal till den person som förfärades över att jag publicerat min egen insändare online. Nu är möjligen kvaliteten av tveksamt värde, men den har ju ändå fördelen att samtidigt påminna om giganten Tomas Hubner och det katastrofala spelet Hellfire Attack .-)

 4. @Mikael: Yep, det har blivit så genom åren – faktum är att flera ur Datormagazins redaktion hittat hit och ibland även deltagit i diskussionerna. Men fortfarande ligger Tomas själv lågt; vet du vad han har för sig nuförtiden?

  Tack för info om den utförliga texten; det är alltid kul att höra berättelsen bakom vissa uttryck och formuleringar i publicerade texter. Dolda budskap tröttnar vi mediekonsumenter liksom aldrig på :)

 5. Hej Jonas – vi är en hel del som håller med; 80-talet var riktigt roliga år – och Datormagazin var en ljusstråle i en dator- och teknikförvirrad värld.

  Jag är själv en teknikvänlig småbarnsfarsa som ständigt längtar in i framtiden och vad den har att erbjuda oss; men det fanns något i det tekniskt begränsade 80-talet som tål att tänka tillbaka till.

  Maskinerna stressades till max och kodarna – ofta unga och självlärda – tryckte ur all prestanda och lärde sig hantera burkarna lika bra eller bättre än de som faktiskt utvecklat dem.

  Varje tid har sina hjältar, antar jag.

 6. …och allas våran Maggan P gick till de sälla jaktmarkerna den 18:e mars i år (2015). Bör man hålla en tyst minut över en fallen ”fiende” eller… vad?

 7. Nja, hon gjorde väl vad hon trodde på. Jag såg väl personligen inte henne som fiende direkt då heller; ska vi vara ärliga vara det kanske aldrig riktigt nära att censuren blev av?

  Det får mig mer att tänka på min egen dödlighet …en dag trillar man själv av pinn. Och bara det skrivna ordet och de suddiga bilderna finns kvar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *