Dagens tillökning: vi är med 3d-skrivare


I maj, för lite drygt fyra månader sedan, skrev jag om 3d-skrivare och hur de i dag befinner sig på samma teknikstadium som datorn gjorde kring år 1980. Då skrev jag även att jag tänkte skaffa en efter sommaren.

Nu har jag skaffat en. Det blev en Replicator 2x från amerikanska Makerbot, och trots löfte om långa väntetider var den här efter bara drygt en månad.

En 3d-skrivare är fortfarande en ganska stor investering. De flesta tycker att teknologin ser väldigt intressant och cool ut, men frågar sig ändå inom kort – vad ska du ha den till?

DSC00870

Exakt samma mottagande fick de tidiga persondatorerna år 1980. De var dyra, de var långsamma, klumpiga och svårhanterliga, de utstrålade framtidstro och kunde göra riktigt häftiga saker – men…vad skulle man ha dem till?

I dag vet vi vad vi ska ha datorer till, men ännu inte vad 3d-skrivaren kommer att göra för vår värld. Jag är så pass intresserad att jag i vilket fall vill undersöka teknologin och leka med den.

DSC00858

Just leken är nog något du bör vara inriktad på när det gäller 3d-skrivare anno 2013. Ja, det har hänt mycket på bara två år – men det handlar fortfarande om experimentella apparater för prototyptestande och att leka fram ömsom roliga grejer och ömsom små nyttosaker i hemmet.

DSC00874

Men…jag har ju ganska många grejer att experimentera med. Förutom dioramabyggande i Star Wars-miljö och möjligheterna som ligger i detta, har jag redan varit inne på att bygga egna brädspel – till exempel via de regler till ett Archon-brädspel jag hittade på nätet. Att skapa modeller av samtliga pjäser vore coolt.

pocket_tactics_spelpappan

Efter mitt köp av 3d-skrivaren hittade jag såklart till open source-sajten Thingiverse.com, där folk lagt upp tusentals modeller för andra att ladda hem och skriva ut. Ett initiativ till brädspelsbyggande heter Pocket Tactics och går ut på ett löst regelverk kring ett strategispel plus brickor och figurer du skriver ut själv. Jag har ännu inte hunnit testa, men återkommer såklart när jag provat på det.

DSC00875

Men med alla tidiga tekniker följer givetvis problem och utmaningar, och det gäller att hålla huvudet kallt. Jag har till exempel lite problem med att konvertera nedladdade modeller till filer skrivaren förstår, men håller på att fixa till det tillsammans med supporten. Jag lär säkerligen få anledning att återkomma många gånger till mitt 3d-skrivande framöver.

Ha en fortsatt trevlig måndagskväll!

 


5 svar till “Dagens tillökning: vi är med 3d-skrivare”

  1. Spelpjäser till ett Archon brädspel låter ju som en helt underbar idé! Är också grym sugen på att skaffa mig en 3D printer av just den anledningen. Kunna skriva ut spelpjäser samt detaljer för terrängbyggande mm är ju bliss.

  2. Det kommer att hända väldigt mycket i spelvärlden med hjälp av 3d-printers; det är något jag hoppas kunna skriva mycket mer om i framtiden. Och Archon ska bli av, sanna mina ord :)

  3. Låter bra. Har lagt in pengar i en Kickstarter som har framtida planer för utskrivbara expansioner. Det går väldigt snabbt nu, känns det som. Gillar multimaterialskrivarna btw, riktigt läckert! Ska bli intressant att få läsa om dina projekt och erfarenheter kring detta.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *