Skön retromusik: Glider Rider (C64, 1986)


Vi har pratat om det så många gånger förr – och för varje titel som passar in känns det bara mer sant; men det var verkligen så att en del spel på 80-talet endast fortfarande har existensberättigande för sin musik.

Glider Rider till Commodore 64 är ett typiskt sådant spel. Handen på hjärtat; har du ens spelat det? Om inte, så har du kanske definitivt suttit och dreglat åt David Whittakers musik. Annars får du en ny chans här.

David Whittaker är en C64-legend jag haft på tapeten flera gånger tidigare. Mannen är variationsrik; han har inte bara gjort musiken till C64-spel som The Armageddon Man, Red Max och Lazy Jones – utan ligger även bakom så vitt skilda saker som temamusiken till Amiga-spelet Shadow of the Beast samt konverteringen av Bubble Bobble.

[slideshow_deploy id=’15032′]

Glider Rider är som sagt ett ganska värdelöst spel med helt ok isometrisk grafik men en absurd svårighetsgrad. Jag väljer att istället fästa uppmärksamhet vid att den gode Whittaker valt att återanvända musik från Lazy Jones i detta stycke ur Glider Rider – inte bara en utan två gånger.

De två sista delarna av musiken nedan (1:12 respektive 1:24 in i videon) är musik från två av rummen i charmiga Lazy Jones från Terminal Software. Med tanke på att musiken i denna titel är så tydligt uppdelad i rum och musiktema vore det kanske mer logiskt om Lazy Jones lånat från spel som Glider Rider istället för tvärtom.

Just i detta fall hade ju inte det gått ändå – eftersom Lazy Jones kom ut redan 1984…

Varsågod – Glider Rider till C64 från 1986

 


7 svar till “Skön retromusik: Glider Rider (C64, 1986)”

 1. Älskar Panther!!!
  Definitivt en av mina favoriter :)
  Brukade starta spelet bara för att lyssna på låten förr i världen.

 2. Det var bra glid för Whittaker 1986, både Glider Rider och Elektra Glide, den senare dock inte ursprungligen komponerad av honom.

 3. Glider Rider var verkligen inget höjdarspel men grafiken var lockande. Musiken är helt ok och tillräckligt orginell för att minnas. Håller dock med föregående skribenter att Panther har bättre musik liksom Armageddon Man.

  Jag var tvungen att kolla upp alla hans alster på C-64 och tyvärr är det inte många som kan mäta sig med de andra kända musikerna. Hans bästa alster får nog lov att vara vad han gjorde på andra plattformar t ex Shadow of the Beast på Amiga är ju fantastiskt bra.

  På min egna lista ligger nästan alla andra kända musiker bättre till. För er som vill ha tillgång till alla sid låtar rekommenderas: http://www.hvsc.c64.org/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *