Så hinner du med att göra allt du vill


Jag tror inte på sammanträffanden. Men ibland sker de. Jag fick ett epostmeddelande i förra veckan som i korthet gick ut på att fråga mig hur jag hinner med allt; jobb, familj, spela – och så skriva blogg och böcker.

Mejlet kom med synnerligen dålig tajming. Just nu hinner jag verkligen inte med allt – det har till exempel inte skrivits något vettigt här på nästan två veckor. Vilket fick mig att dra loss en timme för att skriva det här.

När du skriver till mig får du räkna med att bli citerad – jag har skrivit så länge att jag kallt räknar med att allt som sägs till mig är någorlunda offentligt om inte motsatsen hävdas. Däremot skriver jag inte ut folks namn i onödan. Det här damp i vilket fall ned i min mejlbox:

Du är produktiv! Hur gör du?

Som utvecklare ser jag upp till Scott Hanselman och hans tips på; http://www.hanselman.com/blog/ScottHanselmansCompleteListOfProductivityTips.aspx

Det skulle vara intressant att läsa något liknande av dig!

Jag själv känner att jag har blivit mer kreativ och produktiv efter att jag blev förälder. Nu tar jag tillvara på tiden mer effektivt. Jag tvingas prioritera och väljer oftare aktiviteter som ger mer tillbaka än jag gjorde tidigare.

Mejlet kom som sagt lite otajmat. Jag är inte speciellt produktiv nu i höst, mest för att jag sitter med både med kommande boken Generation 500 och ett äventyr till Mutant: År Noll.

Det kanske ska tilläggas att jag, såväl som de flesta andra, alltså har ett helt annat arbete vid sidan av skrivandet och grävandet. Det går tyvärr inte att leva på att vara spelpappa – och inte ens jag har tid att göra exakt det jag vill hela tiden, även om jag strävar efter det.

writing_chock_560_transparent

Men däremot har jag regler jag följer för att ens orka med att dra igång större bokprojekt – eller för den delen artiklar som kräver lång research och riskerar att kanske inte bli något av på flera år.

Det är inte raketforskning – men inte alltid lätt att följa för det. Men saker blir gjorda. Ibland.

  1. Bli egenföretagare. Tråkig start på listan? Ja, kanske – men ärligt talat är eget företag det absolut bästa sättet att få tid över till precis det du vill. Det är sant att egenföretagare förmodligen arbetar mer än andra – men du kan också bestämma över din tid mer än andra. En del av min arbetstid går åt att göra balla spelpappegrejer. En del ger intäkter, andra kan i bästa fall fungera som marknadsföring – och en del är bara roligt.
  2. Släpp det som är tänkt att vara roligt men som inte är det. Låter självklart men det är det inte. Du kanske tycker att det är kul att spela fotboll – och spelar och tränar varje dag. Så kommer en dag då du inte alls känner för det. Då ska du inte göra det. Alls. Samma sak gäller bloggande – så länge du tycker att det är sjukt roligt att skriva i bloggen så gör du det. Den dag du inte tycker det längre, sluta. Du behöver inte skriva någon tårdrypande post om att du nu slutar blogga, det bryr sig ändå ingen om. Bara sluta. Och börja igen när du känner för det. Låt helst bloggen ligga kvar, webben mår bra av arkiv som inte bara försvinner.
  3. Skaffa familj. Eller partner. Eller husdjur. Eller vad som helst som är viktigare än att du har roligt. Poängen är att min familj alltid kommer före både bloggar och böcker – och fungerar som en bra motvikt och kom ihåg-lapp att det finns andra saker i livet än det jag råkar brinna för. Om du inte alls förstår denna punkt är det helt ok – du som brinner så intensivt för något att du glömmer att äta, dricka, sova och gå till jobbet när du sysslar med det förstår vad jag menar. När jag fastnar i en jakt på något är ingenting viktigare – tills min familj påminner mig. Som ett rött piller.
  4. Skriv upp saker i en bok. Eller ja, kanske inte en bok – men Google Keep då. Hitta något lättillgängligt sätt att samla alla idéer du får. Du kommer annars att glömma dem bland vardagens alla tråkiga grejer och kanske aldrig någonsin få idén igen. Saken är nämligen den att din bok med idéer går att ta fram när du letar efter något nytt att göra och kreativiteten tryter. De ligger kvar där, dina idéer – är de bra nog kommer de att vara lika aktuella nästa år eller nästa igen. Mängder av artiklar jag skrivit, både här och på andra ställen, kommer från gamla idéer jag skrivit ner för att ta upp senare och kanske vinkla lite annorlunda.
  5. Ge saker ett tidspann. Det är svårt att bara hålla på med en grej. Ofta skriver jag på flera saker samtidigt och måste dessutom ta hand om andra saker i livet. Då bestämmer jag att ge en viss idé ett visst tidspann, säg två timmar. Då har jag två timmar på mig att ta saken vidare till nästa steg. När jag är klar lägger jag den åt sidan och gör något annat – men jag drar inte ut på det och sitter hur länge som helst med den för då finns risken att jag inte slutar.
  6. Planera mindre, börja istället. För många saker fallerar på grund av att de inte ens påbörjas. Till syvende og sist är idéer billiga och genomförande dyrt – med den klyschan vill effektivitetscoacher ofta ha sagt att det är bättre att börja än att inte börja. Och det har de rätt i. Det går faktiskt att planera för mycket – ofta hittar du problemen eller lösningarna bara genom att börja på något. Du förstår också enklare hur lång tid något tar först när du börjar med det.

Det är svårt att ge tips. Mitt arbetssätt är mitt och jag upplever att det är svårt att dela med sig av universaltips som kan tänkas hjälpa även för dig – men trots allt tror jag att en del av ovanstående grejer är sådant jag lärt mig under resans gång och som hjälper mig att få saker från idé till verklighet. Trots att jag, precis som andra, egentligen inte ”har tid”.

Ska jag vara ärlig tror jag att tips nummer 2 är viktigast. Har du inte kul när det är meningen att du ska ha det så faller poängen. Släpp det nöje som inte är roligt – kanske kan hela listan kokas ner till denna enda uppmaning.

writing_svavelvinter_560_transparent

I vilket fall …Generation 500 förflyter som planerat och just nu befinner jag mig i dess mest hektiska del. De flesta intervjuer är gjorda, de flesta lösa trådar är tvinnade (inte alla, de sista problemen löser sig ofta nån timme innan tryck) – och skrivandet har börjat. Just nu skrivs boken för glatta livet.

Det kommer att bli en riktigt bra bok, en värdig andra del efter Generation 64 – det känner jag redan.

Ha en fortsatt härlig tisdagkväll!

 


2 svar till “Så hinner du med att göra allt du vill”

  1. Härligt inlägg! Jag tror vi är många som har svårt att få tiden att räcka till. Särskilt med barn och familj. Prioritering är verkligen viktigt. Man har inte tid att göra samma saker man kunde på oändliga sommarlov en gång i tiden. Maximalt nöje för minimal tidsinsats blir mottot!

  2. Yes, det är ju så. Just sommarlovens magi är en nöt jag inte riktigt lyckats knäcka – för trots sommarjobb, familjesemestrar och annat verkade man ju ha hur mycket tid över som helst. Det är något vi förlorat och måste kunna ta tillbaka – kanske är det ett spörsmål som går långt utanför det jag brukar skriva om här men helt klart är att tid är vår viktigaste resurs i de delar av världen där vi i övrigt har allt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *