Skön retromusik: Ark Pandora (C64, 1986)


Har du varit med om att du nynnat på en gammal låt från ett spel men kan inte komma på vilket det är? Det händer mig inte jätteofta – men det finns en låt jag försökt beskriva för retrofolk men som alla gått bet på.

Till slut tog jag saken i egna händer och letade igenom Amiga-demot 100 C64 Game Tunes av Per Håkan Sundell och Ron Birk – och hittade vad jag sökte: Ark Pandora!

Ark Pandora minns jag mest som ett obegripligt spel. Det är ett slags äventyr med arkadaction; du springer runt med din figur i det som verkar vara en stad och ska ta upp föremål och använda dem för att ta dig framåt. Samtidigt attackeras du av allsköns banditer, vakter och kaniner(!) – allt påminner lite grann om en äventyrsversion av Monty on the Run.

Men … hur länge jag än spelar detta obegripliga spel kommer jag inte fram till musiken jag sökt så länge efter. En titt på YouTube och en film där någon spelar igenom hela Ark Pandora visar att just den låten dyker upp ganska långt in i spelet – mycket längre än jag någonsin tagit mig

Alltså – jag har inte ens hört den Ark Pandora-musik jag letat efter förrän i Per Håkan Sundell och Ron Birks Amiga-demo! Det betyder – hemska tanke – att jag faktiskt inte hade hört ett äkta SID-chip spela musiken. Förrän nu; så kan det gå.

[slideshow_deploy id=’19498′]

Musiken är i vilket fall gjord av Ben Daglish som varit på tapeten här på Spelpappan många gånger förr i spel som Trap, Firelord och Krakout (min allra första retromusikartikel, om jag inte minns fel).

För de flesta behöver Daglish ingen introduktion. Han samarbetade ofta med Antony Crowther, som jag skrivit förut, och så även i detta spel. För egen del kan jag nu äntligen lägga detta bakom mig och kunna somna gott i natt – vetandes att jag äntligen knäckt gåtan med låten jag inte kunde placera.

Varsågod – Ark Pandora till C64 från 1986

Och … för dig som undrar vad Ark Pandora egentligen handlar om har jag läst på lite. Du är alltså en legosoldat som skickats till en ö som straff för något du gjort. Plötsligt invaderas ön av märkliga sektmedlemmar och öns vanliga invånare är satta i fängelseförvar. Du måste nu befria de andra för att ni tillsammans ska kunna besegra sekten. Eller något i den stilen.

Ha en fortsatt härlig lördag!

 


6 svar till “Skön retromusik: Ark Pandora (C64, 1986)”

 1. Haha, det är sant – jag har suttit med näsan i bokskrivande alldeles för länge nu. Jag lovar att lyssna i kapp! Men sjukt märkligt sammanträffande, faktiskt. Jag lovar och svär att jag fram till i går kväll absolut inte kunde minnas vad det var för musik! :D

 2. Anthony Crowther kallas väl aldrig något annat än Tony eller möjligen ”Ratt”. Han är dock en av mina tre Facebook kompisar som ligger längre fram på Candy Crush.

  Ett program jag verkligen hade velat betala för är en version av SoundHound, TrackID, Shazam eller vad dom nu heter som kan detektera vilken låt det är genom att man låter den lyssna på ljudet i rummet. En utmaning är applikationen i sig så klart, men rimligen borde man kunna låta en back end lösning få tugga sig igenom hela HVSC för att ha alla bakomliggande hashvärden för detekteringen.

  Jag är beredd att backa en Kickstarter med detta som mål!

 3. Jag vet faktiskt inte – men det står A Crowther på introskärmen till Ark Pandora så nån gång använder han väl sitt fulla förnamn?

  Angående programmet du nämner är det något jag funderat på länge – men varför stanna där? Jag vill typ kunna nynna eller vissla en melodi som programmet kan översätta till rena toner och gå igenom en databas på det viset. Inte helt lätt, men vafan har vi våra avancerade datorer och algoritmer till annars …? :D

 4. Linus Åkessons SID Theme Search Engine är en liten bit på vägen, om man är såpass musikalisk att man kan konvertera vissling till noter på egen hand eller via ett annat program.
  http://linusakesson.net/themes/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *