Skön retromusik: Ark Pandora (C64, 1986)

6 maj, 2017 av: Jimmy Wilhelmsson  

Har du varit med om att du nynnat på en gammal låt från ett spel men kan inte komma på vilket det är? Det händer mig inte jätteofta – men det finns en låt jag försökt beskriva för retrofolk men som alla gått bet på.

Till slut tog jag saken i egna händer och letade igenom Amiga-demot 100 C64 Game Tunes av Per Håkan Sundell och Ron Birk – och hittade vad jag sökte: Ark Pandora!

Ark Pandora minns jag mest som ett obegripligt spel. Det är ett slags äventyr med arkadaction; du springer runt med din figur i det som verkar vara en stad och ska ta upp föremål och använda dem för att ta dig framåt. Samtidigt attackeras du av allsköns banditer, vakter och kaniner(!) – allt påminner lite grann om en äventyrsversion av Monty on the Run.ANNONS

GENERATION 64 är en maffig bok om de unga svenskar som växte upp med hemdatorn Commodore 64 spå 80-talet. Detta är en bok för dig som satt med en Commodore 64 som ung och kände dig delaktig i något större men kanske inte visste exakt vad. Den kommer att få dig att skratta, minnas och skaka på huvudet.

Pris: 299:-
Inbunden, 180 sidor, utgiven 2014

Läs mer om boken hos Fandrake.Men … hur länge jag än spelar detta obegripliga spel kommer jag inte fram till musiken jag sökt så länge efter. En titt på YouTube och en film där någon spelar igenom hela Ark Pandora visar att just den låten dyker upp ganska långt in i spelet – mycket längre än jag någonsin tagit mig

Alltså – jag har inte ens hört den Ark Pandora-musik jag letat efter förrän i Per Håkan Sundell och Ron Birks Amiga-demo! Det betyder – hemska tanke – att jag faktiskt inte hade hört ett äkta SID-chip spela musiken. Förrän nu; så kan det gå.

Musiken är i vilket fall gjord av Ben Daglish som varit på tapeten här på Spelpappan många gånger förr i spel som Trap, Firelord och Krakout (min allra första retromusikartikel, om jag inte minns fel).ANNONS

DATATRÖJAN är ett måste på demopartyt eller på arbetsplatsens afterwork. Visst, någon kommer säkert iklädd en Star Trek-tröja - men COMMODORE slår ändå högre! Välj mellan GENERATION 64 och GENERATION 500 (eller ta båda). Storlekar från S till XXL.

Pris: 239:- styck
Modell: Gildan Softstyle 100% bomull

Beställ den på Fandrake för gratis frakt!För de flesta behöver Daglish ingen introduktion. Han samarbetade ofta med Antony Crowther, som jag skrivit förut, och så även i detta spel. För egen del kan jag nu äntligen lägga detta bakom mig och kunna somna gott i natt – vetandes att jag äntligen knäckt gåtan med låten jag inte kunde placera.

Varsågod – Ark Pandora till C64 från 1986

Och … för dig som undrar vad Ark Pandora egentligen handlar om har jag läst på lite. Du är alltså en legosoldat som skickats till en ö som straff för något du gjort. Plötsligt invaderas ön av märkliga sektmedlemmar och öns vanliga invånare är satta i fängelseförvar. Du måste nu befria de andra för att ni tillsammans ska kunna besegra sekten. Eller något i den stilen.

Ha en fortsatt härlig lördag!

 


Vill du stötta Spelpappan?

jimmy@spelpappan.se

123-3758166

patreon.com/spelpappan
Jimmy "Spelpappan" Wilhelmsson har lång erfarenhet av Commodore, datorspel, tv-spel och rollspel - och går att boka som föreläsare.
Han har gett ut ett flertal böcker om spel, nördigheter och populärkultur - och driver sedan 2017 förlaget Fandrake tillsammans med Orvar Säfström.
Kommentarer

6 kommentarer till “Skön retromusik: Ark Pandora (C64, 1986)”
 1. Henrik Andersson skriver:

  Synd att du inte lyssnar på Commoflage som spelade just denna låt i förra avsnittet! :D

 2. Jimmy Wilhelmsson skriver:

  Haha, det är sant – jag har suttit med näsan i bokskrivande alldeles för länge nu. Jag lovar att lyssna i kapp! Men sjukt märkligt sammanträffande, faktiskt. Jag lovar och svär att jag fram till i går kväll absolut inte kunde minnas vad det var för musik! :D

 3. Pontus Berg skriver:

  Anthony Crowther kallas väl aldrig något annat än Tony eller möjligen ”Ratt”. Han är dock en av mina tre Facebook kompisar som ligger längre fram på Candy Crush.

  Ett program jag verkligen hade velat betala för är en version av SoundHound, TrackID, Shazam eller vad dom nu heter som kan detektera vilken låt det är genom att man låter den lyssna på ljudet i rummet. En utmaning är applikationen i sig så klart, men rimligen borde man kunna låta en back end lösning få tugga sig igenom hela HVSC för att ha alla bakomliggande hashvärden för detekteringen.

  Jag är beredd att backa en Kickstarter med detta som mål!

 4. Jimmy Wilhelmsson skriver:

  Jag vet faktiskt inte – men det står A Crowther på introskärmen till Ark Pandora så nån gång använder han väl sitt fulla förnamn?

  Angående programmet du nämner är det något jag funderat på länge – men varför stanna där? Jag vill typ kunna nynna eller vissla en melodi som programmet kan översätta till rena toner och gå igenom en databas på det viset. Inte helt lätt, men vafan har vi våra avancerade datorer och algoritmer till annars …? :D

 5. Anders Carlsson skriver:

  Linus Åkessons SID Theme Search Engine är en liten bit på vägen, om man är såpass musikalisk att man kan konvertera vissling till noter på egen hand eller via ett annat program.
  http://linusakesson.net/themes/

 6. ArCHiS skriver:

  Tja!

  Denna + massa andra goa SID och remixar spelas ju dygnet runt på SLAYRADIO !

  http://www.slayradio.org/home.php

Kommentera