Skön retromusik: Wayne Gretzky Hockey (A500, 1988)


I början av 80-talet började idrottsstjärnor få sina egna spel. Basketikonerna Larry Bird och Dr. J var först ut(?) 1983 med One on One från EA – och Daley Thompson året efter med Daley Thompson’s Decathlon från Ocean.

Spelet som fick mig att skaffa en Amiga 500 var dock Wayne Gretzky Hockey från Bethesda. Ja, samma Bethesda som 25 år senare dominerar rollspelsvärlden med serier som Fallout och The Elder Scrolls.

Jag minns det väl. Sommaren 1989 hade Malmö helt plötsligt blivit en hockeystad. Året innan hade landslagsmålvakten Peter ”Pekka” Lindmark rekryterats och en mängd andra hockeystjärnor hängde på. Jag hade av någon anledning blivit intresserad av ishockey redan några år tidigare, kanske framförallt på grund av att Sverige tog ett efterlängtat VM-guld under våren 1987 – samt att favoritlaget Björklöven blivit svenska mästare i mars samma år.

Men 1989 var det alltså hemma-VM i nybyggda Globen som gällde – och Malmö IF skulle ta sig upp i Elitserien. Jag hade slutat grundskolan i juni och inväntade nervöst gymnasiet i augusti, för övrigt första lovet jag faktiskt sommarjobbade om jag minns rätt.

Mitt i allt detta fick jag se Amiga-spelet Wayne Gretzky Hockey. Det såg fantastiskt ut; redan i introsekvensen presenterades ett digitaliserat porträtt av världens genom tiderna bäste hockeyspelare – och följdes senare upp av en animerad sekvens där han glider in på isen och skjuter en puck mot betraktaren, vars skärm går i bitar. Jag var såld.

Hockey-spelen till Commodore 64 hade aldrig riktigt kommit nära den riktiga sporten, Superstar Ice Hockey i all ära men Wayne Gretzky Hockey bjöd på något helt nytt.

Spelarna gjorde spår i isen, de ställde upp till ordentligt (nåja) powerplay och publiken levde med i det som hände och ljudeffekterna var inspelade och lät som de skulle.

[slideshow_deploy id=’19726′]

Det enda kruxet var att Wayne Gretzky Hockey hade ett marigt kopieringsskydd – så pass marigt att en lamer som jag inte fick tag på någon knäckt version och fick raskt bege mig till affären för att köpa ett originalspel (som jag fortfarande har kvar) någon vecka efter det att Amigan införskaffats.

Faktum är att det än i dag saknas en fullständig knäckt version av Wayne Gretzky Hockey. De adf-filer som ligger ute på nätet saknar introsekvensen och knäckarna skyller på dåligt supply-original, vilket inte låter sannolikt. Det finns alltså något att göra här – knäck en ordentlig version av Wayne Gretzky Hockey på en diskett för den goda konstens skull!

Enligt de flesta speldatabaser är det lite oklart huruvida musiken skrevs av Julian Le Fay (som är med i Generation 500) eller Donald Lewis. Le Fay har dock själv citerats i tidningen DatorMagazin med att säga att ”[j]ag skrev introt plus diskhanteringen och ljudet”. Jag tolkar detta som att han alltså skrivit själva musikrutinerna till introsekvensen men inte musiken som sådan. Andra tolkningar är givetvis möjliga.

Varsågod – Wayne Gretzky Hockey till A500 från 1988

Ha en fortsatt härlig tisdag!

 


Ett svar till “Skön retromusik: Wayne Gretzky Hockey (A500, 1988)”

  1. Just ja… det där nöttes en hel del med slick stick och Tac 2. Minns att vi ofta redigerade lag och la in svenska landslaget och spelade ”vm” mha penna och papper.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *