I september 2014 släppte jag GENERATION 64, en maffig bok om de unga som växte upp med hemdatorn Commodore 64! Du läser mer om den här.

Generation 64 är tyvärr slutsåld sedan en tid tillbaka, och det är tveksamt om den kommer att tryckas i en tredje upplaga. Om så ändå blir fallet hör jag givetvis av mig.
 

Skön retromusik: Myth (C64, 1989)

8 december, 2017 av: Jimmy Wilhelmsson  

I am back! Long time no see, och allt det där. Arbetet med kommande produktioner på förlaget Fandrake tar nästan all min tid – men det kommer att bli jättebra.

Mellan varven vill jag dock ändå koppla av med lite vanligt spelpappande – den här gången återkommer jag med lite nygammal retromusik från spelet Myth som System 3 släppte till C64 år 1989.

Först en liten kort rapport. Boken SERIETIDNINGSREKLAM! är fortfarande under produktion men kan som bekant förhandsbeställas nu, boken om MUTANT kommer att Kickstartas nu i december – och vi arbetar dessutom med hela tre titlar med andra författare. Titlar vi kommer att skriva mer om senare.

Men … till fredagens retromusik …

System 3 är förmodligen mest känt för Last Ninja-serien men mellan andra och tredje delen hann de klämma ur sig titeln Myth: History in the Making till både C64 och Amiga. Det handlar om ett hederligt gammalt 2d-plattformspel om en tonåring som lyckas fastna i en tidsreva och förflyttas till the Time of Legends. För att komma hem igen måste han fixa den mörka tidsängeln Dameron – och för detta ändamål får han ett magiskt svärd. Ganska basic, alltså.

Rent spelmässigt påminner Myth inte så lite om Prince of Persia som släpptes samma år och senare konverterades till Commodore 64. Det handlar om samma typ av mysiga animationer när huvudpersonen hoppar och springer genom mytologiska platser som Hades, det antika Grekland och så vidare.

Musiken är givetvis gjord av Jeroen Tel som vi snart tömt ut här på Spelpappan vid det här laget. Jag har tidigare skrivit om Cybernoid, Cybernoid II, Rubicon, och Stormlord. Det är väl egentligen bara Myth kvar!

Den som vill träffa Jeroen Tel i dag gör bäst i att försöka ta sig till nederländska demopartyt X som anordnas vartannat år i Someren strax utanför Eindhoven. Nästa gång blir den 2-4 november 2018.

Om jag ska dit då? Mjao, kanske … jag har allt mindre tid att besöka dylika tillställningar … men jag kan försöka :)

Varsågod – Myth till C64 från 1989

 

Ha en fortsatt härlig fredag!


Jimmy "Spelpappan" Wilhelmsson har lång erfarenhet av Commodore, datorspel, tv-spel och rollspel - och går att boka som föreläsare.
Jag har även gett ut ett flertal böcker om spel, nördigheter och populärkultur. Jag driver även förlaget Fandrake tillsammans med Orvar Säfström.


I september 2014 släppte jag GENERATION 64, en maffig bok om de unga som växte upp med hemdatorn Commodore 64! Du läser mer om den här.

Generation 64 är tyvärr slutsåld sedan en tid tillbaka, och det är tveksamt om den kommer att tryckas i en tredje upplaga. Om så ändå blir fallet hör jag givetvis av mig.

Kommentarer

5 kommentarer till “Skön retromusik: Myth (C64, 1989)”
 1. Robert skriver:

  Hmmm…. vad jag vet var det Johannes Bjerregaard som skrev musiken till Flimbo’s Quest men jag kan ha fel…

 2. Jimmy Wilhelmsson skriver:

  Nej, du har rätt. Men båda var med i Maniacs of Noise – det var där jag slirade fel. Tack.

 3. Robert skriver:

  Roligt att man fortfarande kan ha nytta av kunskap som jag egentligen inte förstår varför jag fortfarande har :-D Trevlig helg!

 4. Tosse Stabersen skriver:

  ”Rent spelmässigt påminner Myth inte så lite om Prince of Persia som konverterades till Commodore 64 samma år.”

  Är meningen ofullständig, eller har jag missat något? Samma år som vad?

 5. Jimmy Wilhelmsson skriver:

  Också helt rätt. Meningen är fullständig men fel: ”Rent spelmässigt påminner Myth inte så lite om Prince of Persia som släpptes samma år och senare konverterades till Commodore 64.”

  Jag träffade ju Jordan Mechner i Malmö för drygt sex år sedan och skrev en liten grej på Eurogamer: http://spelpappan.se/artiklar/spelutvecklare-har-for-stor-frihet/. Those were the days!

  Tack för påpekandet. Det är mycket nu; avslutningar på böcker samt Kickstarter i antågande!

Kommentera