Skön retromusik: West Bank (C64, 1987)

30 augusti, 2012 av: Jimmy Wilhelmsson  

Många spel till Commodore 64 var arkadportningar, men det var inte alltid jag som liten insåg detta.

Det var först som vuxen – och inte alldeles länge sedan heller – jag insåg att det beroendeframkallande West Bank egentligen var en hemdatorkopia av arkadoriginalet Bank Panic från 1984. Men med bättre musik.

När jag gjorde Retrokanon av West Bank på Eurogamer.se blev jag bland kommentarerna påmind om det arkadoriginal från Sanritsu som ligger till grund för samtliga kloner till C64, Spectrum, Amstrad and what not.

Rent spelmekaniskt är denna titel så löjligt enkel att det är svårt att förstå vad som är så beroendeframkallande, men likt Tetris och andra geniala spel finns det mer djup än de tre bankdörrar som flyger upp och slås igen framför näsan på dig.ANNONS

GENERATION 64 är en maffig bok om de unga svenskar som växte upp med hemdatorn Commodore 64 spå 80-talet. Detta är en bok för dig som satt med en Commodore 64 som ung och kände dig delaktig i något större men kanske inte visste exakt vad. Den kommer att få dig att skratta, minnas och skaka på huvudet.

Pris: 299:-
Inbunden, 180 sidor, utgiven 2014

Läs mer om boken hos Fandrake.I West Bank spelar du en sheriff som har bråda dagar. Bankens besökare kommer för att sätta in sina surt förvärvade slantar, men lika ofta försöker någon råna dig på kosingen. Reglerna är enkla; skjut ner den som riktar en bössa mot dig och släpp fram den som vill sätta in pengar. Det är lite samma princip som exempelvis bärbara spelet Trojan Horse från Gakken.

Musiken till arkadspelet var en slags variant på klassiska västerndängan Dixie, medan C64-versionen (och kanske även de övriga portningarna?) skapades av Fred Gray, som jag haft på tapeten med Shadowfire, Enigma Force och Bounces.

Jag har i de tidigare texterna tagit upp mer om Fred Gray, och om jag ska säga någonting om hans musik – så är det att det ofta hörs på en låt att den är skriven av just honom.

Förstastämman består ofta av ylande glissando-toner och ackompanjemanget är så gott som alltid skapat genom ”arpeggiation”, vilket var musikerns sätt att lura det mänskliga örat genom att via snabba maskinkodsrutiner spela olika toner i kvick följd efter varann så att det lät som ett enda maffigt ackord.

På senare år har det faktiskt dessutom släppts en iOS-version av West Bank/Bank Panic som heter West Bang. God spelmekanik rostar aldrig.

Varsågod – West Bank till C64 från 1987

 


Vill du stötta Spelpappan?

jimmy@spelpappan.se

123-3758166

patreon.com/spelpappan
Jimmy "Spelpappan" Wilhelmsson har lång erfarenhet av Commodore, datorspel, tv-spel och rollspel - och går att boka som föreläsare.
Han har gett ut ett flertal böcker om spel, nördigheter och populärkultur - och driver sedan 2017 förlaget Fandrake tillsammans med Orvar Säfström.
Kommentarer

5 kommentarer till “Skön retromusik: West Bank (C64, 1987)”
 1. Richard skriver:

  Min bästa Fred Gray låt måste vara till spelet Mutants. Riktigt orginell trudelutt.

 2. Henrik skriver:

  Tillslut kunde man inte motstå att skjuta ner någon oskyldig :) vilken klassiker!

 3. Spelpappan skriver:

  Nice, Richard – den var jag inte särskilt bevandrad i!

  @Henrik: Ja, eller så hade man (jag) problem att räkna till fyra och sköt den lille killens bomb för jämnan.

 4. Henrik Andersson skriver:

  Hej Spelpappan!
  Jag älskar dina retromusik-posts. De går helt i klang med min C64-uppväxt.
  Jag tänkte att du kanske skulle vara intresserad av att lyssna på min SID/SID-remixpodcast som heter Commoflage. http://commoflage.heltperfekt.com
  Skamlös reklam alltså! Förlåt.

 5. Spelpappan skriver:

  Hej Henrik – tack för de orden! Jag lovar att kika på dina grejer när tillfälle ges.

  I utbyte gör jag också lite skamlös reklam och säger att du kan läsa ännu mer om retrospel i Eurogamers veckobaserade artikelserie Retrokanonen.

  Finns på http://www.eurogamer.se/?topic=retrokanonen eller ännu kortare urlen http://www.retrokanonen.se.

Kommentera