Den bästa Game Over-musiken


Många har en sund hatkärlek till Game Over-musik. I dag kan den känslan vara skön att nostalgiskt minnas eftersom Game Over inte är lika vanligt i spel nuförtiden; det går ju exempelvis att hävda att Game Over i sig bara är en kvarleva från arkadtidens myntspelande.

Oavsett vilket; Game Over var en chans för spelmakaren eller musikskrivaren att bjuda på smäktande tragedi eller bara en trudelutt som inte fick plats.

Egentligen kanske Game Over-musik borde kallas High Score-musik; det är ju faktiskt mest under själva namnskrivandet som du får vacker musik. De senaste dagarna har jag haft anledning att fundera lite mer på just musiken som spelas för den spelande när den faktiskt förlorat – eller slagit high score. Är det alltså glädje eller sorg det är meningen att vi ska känna?

Jag vet inte om det skrivits spaltmeter om detta tidigare, det har det säkert – men jag tänkte ta och fråga några musiker om hur de själva tänkt inför Game Over-låtar. Finns det en tanke bakom dem? Älskade de att skriva dem eller var de bara ett nödvändigt ont? Såna saker.

Jag har här samlat sex av min ungdoms vanligaste Game Over-låtar som jag inte bara kan nynna på utan och innan utan också tycker är helt fantastiska i sitt slag.


Battle Squadron till Amiga 500 (Ron Klaren, 1990)
Det här kan vara en av de bästa Game Over-låtar jag någonsin hört. Musiken håller rent allmänt i Battle Squadron väldigt hög klass och det är kul att även förlorartrudelutten är värd att stanna kvar några minuter för att höra.


Shadow of the Beast till Amiga 500 (David Whittaker, 1989)
Som allt annat i Shadow of the Beast försökte man vara först med saker; Game Over i den här tappningen är en kort historia, ämnad att inte tråka ut spelaren utan mer pusta ut och förvånas över vilka högklassiga samplingar David Whittaker fick plats med på bara två disketter.


The Great Giana Sisters till Commodore 64 (Chris Hülsbeck, 1987)
The Great Giana Sisters är väl mest känt för två saker; sitt långfinger mot Nintendo och Chris Hülsbecks musik. Det känns att Hülsbeck låtit även slutlåten vara en del av den större musiksamling som återfinns i spelet; det är inte bara en låt för sakens skull – den känns verkligen ”Giana”.


Paperboy till Commodore 64 (Mark Cooksey, 1986)
Mark Cooksey gjorde helt ny musik till arkadspelet Paperboy när det släpptes till Commodore 64. Temalåten är också trevlig men frågan är om inte Game Over slår det mesta, åtminstone i ren trallvänlighet. Det föreligger ingen sorg här – du ska vara enbart glad att få tillhöra high score-skaran.


Commando till Commodore 64 (Rob Hubbard, 1985)
Musiken till Commando har Rob Hubbard flera gånger erkänt att han skrev på väldigt kort tid; huruvida Game Over-temat hängde med i denna insats vet jag inte. Känslan den ger är mer av typen ”Jahapp, det här var ju tråkigt – men wtf; skriv lite high score, vetja och spela igen!”


Ghosts ’n Goblins till Commodore 64 (Mark Cooksey (1986)
Datorspel är hyfsat sällan i valstakt om vi bortser från Zelda-berättelsen. Att plocka in en trallig stump i valstakt till Game Over i Ghosts ’n Goblins med sina djävlar, zombier och fladdermöss känns liksom både medeltidsmässigt och romantiskt på samma gång. Skriver jag in för mycket i en enda liten låt? Förmodligen – men överanalys är ju vårt mellannamn.

Det finns hundratals till; vilka är dina favoriter?

 

,

24 svar till “Den bästa Game Over-musiken”

 1. Monty on the run – Highscore tune.
  Auf Wiedersehen Monty – Game ending tune.

  Finns ju en del men oftast gillade jag Main-tunes bättre :)

 2. Highscore till Ghosts ’n Goblins är också den enda musiken som överlevde portningen från arkadspelet. Den lär vara inspirerad av Chopins valser, vilket en humoristisk cover på Kwed tagit fasta på och gjort en knastrig ”inspelning” med Chopin som spelar valsen ”Phantomes et Gobelins” på piano. Förresten finns en snygg cover på Commando-highscore också, utökad med sång och en mellandel som får den att låta som hämtad från en Disney-film.

 3. Jo, men Monty on the Run håller jag verkligen med om – jag hann tänka ut minst tio andra låtar bara under den period jag var på lekplatsen med familjen nyss :)

  @anders: Bra, Anders – bra med lite extra intressant information kring allt vi dryftar här :)

 4. Ibland är det bra att lufta sig lite och då kommer mer upp till ytan att presentera för oss andra :)
  Skall börja fundera lite på andra alster som man minns.

 5. Game over-bilden till Shadow of the beast fick man se för jämnan i detta nästan omöjliga spel. Minns när en kompis hade fått en Amiga 500 i julklapp och dessutom lyxen att få med ett piratkopierat spel – Shadow of the beast. Vi var helt trollbundna av grafiken och musiken, det här var en helt annan värld är C64. Vet inte hur många gånger vi körde spelet men kom inte lägra än några banor innan det var dags att se Game over-bilden igen.

  Apropå klassisk musik i spel så har Utopia till amigan en theme-song i form av Johann Pachelbel Kanon i D-dur. Väldigt smäktande och dystopisk musik som passar utmärkt med spelets känsla av utsatthet på en värld bortom vår egen.

  /J

 6. Samma känsla för mig gällande Shadow of the Beast :)
  Tror många kände så med.

  Det var magiskt på sitt sätt.

 7. Tiger Mission – High Score
  Turrican – High Score
  BMX Kidz – High Score
  Enforcer – High Score

  Listan börjar fyllas på nu faktiskt.

 8. Nu har jag hållit mig till C64 men om jag börjar rulla in på Amigan så lär jag fylla listan med grymma tracks.

  Finns ju massor av bra alster där :)

 9. I din lista ovan så håller jag med om att Battle Squadron har en av de bästa game-over trudelutterna som finns. Enormt stämningsfull och jag har massor av remixer på den nedladdade från remix64.com.

  Men några andra som är riktigt bra och saknas är från Task III (lyssna på trummorna!), Tiger Mission, X-Out och Arkanoid

  https://www.youtube.com/watch?v=Z_mAkU4uVHI
  https://www.youtube.com/watch?v=1TnyRKDUwLE
  https://www.youtube.com/watch?v=Icb5LPWuHv4
  https://www.youtube.com/watch?v=Q6CuFkhNijc

  Sedan finns ju highscore på 1942 som är fin men tyvärr hittar jag den bara som en remix:

 10. Jag känner för att göra Game Over-videos av allt ni drar fram ovan – hittar jag bara tid i kväll så gör jag banne mig det :)

 11. Well, det blev en i alla fall :) Jag lyckades till slut skrapa ihop nästan 20.000 poäng i 1942 med hjälp av enbart tangentbordet. Jag är ingen hängiven tangentbordsgamer…

 12. Inte riktigt high score-trudelutt, men den slingan som spelas när man förlorat sista livet i Wizball är ju inte helt fel.

  Så pass att jag körde den som en cover på gitarr till ett gammalt plojprojekt som hette Total Deäth.

 13. Ja, den är också verkligen sjukt nice. Särskilt det där elgitarriffet precis när man dött kändes nästan om äkta vara när det begav sig :)

 14. Nja, jag är inte så lyrisk över track 9 i Wizzball. Har alltid tyckt att elgitarrer på de tidiga plattformarna lät skräpigt.
  Men allting är relativt antar jag :)
  Skall jag vara ärligt gillade jag inte Wizzball över huvud taget heller, haha :P

 15. Ja, det var just den gitarrslingan jag menade. Helt otroligt bra soundtrack för övrigt, rätt så mycket ripoff på Rush, men det gör ingenting.

 16. Många legendariska låtar där. Här är mitt tips från ett favoritspel både titel-låten och game-over låten är fantastiskt bra. För att inte tala om Jukka Tapanimäkis kod. (RIP)

 17. @Super-Hans: Ah, bra och oväntat inlägg. Härligt med lite överraskande grejer!

 18. Kan vi inte skapa en tråd med loader-låtar istället, finns många riktigt bra sådana :)

 19. Bra idé – håll dina förslag levande men posta dem inte här. Jag lägger upp en sådan artikel senare i höst, ok?

 20. Ah, tack för det tipset. Är dock lite osäker på vilken låt du exakt menar – är det denna du syftar på?

 21. ang. flying shark, japp det var rätt låt. Hört den för många ggr dock;) Bra soundtrack i överlag genom hela spelet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *