Skön retromusik: Bombo (C64, 1986)


För nära nog sju år sedan presenterade jag ett stycke retromusik här på Spelpappan. Den gången var det Bomb Jack och som ett slags jubileum tänkte jag i dag plocka fram en gammal klon till denna spelserie, Bombo.

Likheterna är nästan skrattretande. Bomber kommer att förgöra mänskligheten från ställen som Egyptens pyramider och medeltida England. Du måste stoppa dem – men först måste du lyssna på musik av Ben Daglish.

För ungefär ett år sedan lyfte jag fram Ark Pandora och Ben Daglish. Då handlade det om en för mig bortglömd liten trudelutt från ett märkligt spel som gavs ut av brittiska Rino.

Nu släpper jag loss Rino och Daglish igen, denna gång med Bombo. Vi pratar även denna gång om ett budgetspel med tveksamt underhållningsvärde men rolig musik att minnas.

Faktum är att Malcolm Kell som gjorde grafiken bara var 14 år gammal och gick fortfarande i skolan när han arbetade på Bombo. Enligt egen utsago var det menat att den runde lille gubben med mantel skulle vara spelskaparen själv, Mark Greenshields, men att denne aldrig insåg skämtet.

Huruvida han trots allt fått veta det i efterhand vet jag faktiskt inte. Mark Greenshields driver i dag i vilket fall spelstudion Firebrand Games sedan många år.

[slideshow_deploy id=’20733′]

Det här är femte gången jag tar upp Ben Daglish, de tidigare gångerna har varit Ark Pandora, Trap, Firelord och Krakout. Daglish har gjort en del framträdanden med sin musik, inte minst tillsammans med C64-legendaren Andreas ”Morpheus” Wallström och musikprojektet Back in Time med SID’80S.

Andreas Wallström är ju för övrigt en god vän till mig som inte bara lirar musik och figurerar i Generation 64, utan även höll på att skriva en egen maffig bok om Commodore 64. En bok han tyvärr lagt på is tills vidare. Vi hoppas givetvis på att projektet sparkar igång igen vad det lider!

Varsågod – Bombo till C64 från 1986

Ha en fortsatt härlig onsdag!

 


3 svar till “Skön retromusik: Bombo (C64, 1986)”

  1. Bombo låter verkligen som en skamlös Bomb Jack-kopia, och det går ju så klart också att gissa hur de egentligen lyckades knyta sig an Daglish till projektet.

    Det är också intressant att höra om Wallström och en nedlagd (?) ny Generation 64-bok. Är det något ni på Spelpappan.se skulle kunna gräva vidare i? Kanske till och med ordna en intervju med Wallström..?

  2. Musiken till Bombo är ju helt klart en favorit (finns ju bra subtunes på den också). Ben Daglish levererar hög och jämn kvalitet och enligt mig når han upp att konkurrera med Galway och Hubbard. Dalglish har också suverän musik i Bulldog (den måste du ta med spelpappan!) och The Vikings inte minst.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *