Skön retromusik: Bombo (C64, 1986)

9 maj, 2018 av: Jimmy Wilhelmsson  

För nära nog sju år sedan presenterade jag ett stycke retromusik här på Spelpappan. Den gången var det Bomb Jack och som ett slags jubileum tänkte jag i dag plocka fram en gammal klon till denna spelserie, Bombo.

Likheterna är nästan skrattretande. Bomber kommer att förgöra mänskligheten från ställen som Egyptens pyramider och medeltida England. Du måste stoppa dem – men först måste du lyssna på musik av Ben Daglish.

För ungefär ett år sedan lyfte jag fram Ark Pandora och Ben Daglish. Då handlade det om en för mig bortglömd liten trudelutt från ett märkligt spel som gavs ut av brittiska Rino.ANNONS

GENERATION 64 är en maffig bok om de unga svenskar som växte upp med hemdatorn Commodore 64 spå 80-talet. Detta är en bok för dig som satt med en Commodore 64 som ung och kände dig delaktig i något större men kanske inte visste exakt vad. Den kommer att få dig att skratta, minnas och skaka på huvudet.

Pris: 299:-
Inbunden, 180 sidor, utgiven 2014

Läs mer om boken hos Fandrake.Nu släpper jag loss Rino och Daglish igen, denna gång med Bombo. Vi pratar även denna gång om ett budgetspel med tveksamt underhållningsvärde men rolig musik att minnas.

Faktum är att Malcolm Kell som gjorde grafiken bara var 14 år gammal och gick fortfarande i skolan när han arbetade på Bombo. Enligt egen utsago var det menat att den runde lille gubben med mantel skulle vara spelskaparen själv, Mark Greenshields, men att denne aldrig insåg skämtet.

Huruvida han trots allt fått veta det i efterhand vet jag faktiskt inte. Mark Greenshields driver i dag i vilket fall spelstudion Firebrand Games sedan många år.ANNONS

DATATRÖJAN är ett måste på demopartyt eller på arbetsplatsens afterwork. Visst, någon kommer säkert iklädd en Star Trek-tröja - men COMMODORE slår ändå högre! Välj mellan GENERATION 64 och GENERATION 500 (eller ta båda). Storlekar från S till XXL.

Pris: 239:- styck
Modell: Gildan Softstyle 100% bomull

Beställ den på Fandrake för gratis frakt!Det här är femte gången jag tar upp Ben Daglish, de tidigare gångerna har varit Ark Pandora, Trap, Firelord och Krakout. Daglish har gjort en del framträdanden med sin musik, inte minst tillsammans med C64-legendaren Andreas ”Morpheus” Wallström och musikprojektet Back in Time med SID’80S.

Andreas Wallström är ju för övrigt en god vän till mig som inte bara lirar musik och figurerar i Generation 64, utan även höll på att skriva en egen maffig bok om Commodore 64. En bok han tyvärr lagt på is tills vidare. Vi hoppas givetvis på att projektet sparkar igång igen vad det lider!

Varsågod – Bombo till C64 från 1986

Ha en fortsatt härlig onsdag!

 


Vill du stötta Spelpappan?

jimmy@spelpappan.se

123-3758166

patreon.com/spelpappan
Jimmy "Spelpappan" Wilhelmsson har lång erfarenhet av Commodore, datorspel, tv-spel och rollspel - och går att boka som föreläsare.
Han har gett ut ett flertal böcker om spel, nördigheter och populärkultur - och driver sedan 2017 förlaget Fandrake tillsammans med Orvar Säfström.
Kommentarer

3 kommentarer till “Skön retromusik: Bombo (C64, 1986)”
 1. Anders Grenhult skriver:

  Bombo låter verkligen som en skamlös Bomb Jack-kopia, och det går ju så klart också att gissa hur de egentligen lyckades knyta sig an Daglish till projektet.

  Det är också intressant att höra om Wallström och en nedlagd (?) ny Generation 64-bok. Är det något ni på Spelpappan.se skulle kunna gräva vidare i? Kanske till och med ordna en intervju med Wallström..?

 2. Jimmy Wilhelmsson skriver:

  Vi körde ju en intervju med Andreas som du hittar via länken ovan, men annars förklarar han det själv i sista uppdateringen i Kickstarterkampanjen: https://www.kickstarter.com/projects/wallstrom/commodore-64-for-the-love-of-a-machine/posts/1866851

 3. Richard skriver:

  Musiken till Bombo är ju helt klart en favorit (finns ju bra subtunes på den också). Ben Daglish levererar hög och jämn kvalitet och enligt mig når han upp att konkurrera med Galway och Hubbard. Dalglish har också suverän musik i Bulldog (den måste du ta med spelpappan!) och The Vikings inte minst.

Kommentera