Nominera retromusik till Joystick 6.0 med Spelpappan


Joystick 6.0 – konserterna med dator- och tv-spelsmusik, ni vet – är i faggorna. Den 9 och 10 maj kommer den sjätte upplagan av världens största konsertarrangemang med enbart spelmusik att fyras av. Jag kommer att vara där; jag missade ju femman men har varit på flera av de tidigare.

Denna gång har du dessutom möjlighet att påverka vilken retromusik som spelas, och jag tänkte redogöra för vilka låtar jag önskat.

Joystick 6.0 blir sjätte gången gillt Orvar Säfström, Magnus Johansson och dirigent Charles Hazlewood fyller Malmö konserthus med dataspelsmusik, branschfolk, spelföreningar och event.

orvar_joystick_spelpappanFörra gången det begav sig hade jag inte möjlighet att vara med, men jag fick tillfälle att träffa samtliga tre upphovsmän på lite käk efter en generalrepetition för att höra om arbetets gång och hur konceptet vässats under åren som gått sedan starten (och världsrekordet) 2006.

En nyhet för i år är att publiken kan föreslå retromusik vi vill ha med i konserten. Givetvis kvarstår en del eventuella hinder i form av tillstånd, ersättning och annat som hör musikvärlden till – men bara det faktum att just du kan påverka programmet är för kul för att avstå.

Tanken är att de väljer ut de bästa förslagen och låter oss rösta vid senare tillfälle. Så att mobilisera lite röster är nog smart.

Det finns två aber; 1) sista dag för att önska är på måndag den 3 februari 2014 och 2) spelet med musiken i fråga får inte vara yngre än 1995 – vilket inte borde vara något problem för de flesta som är inne och läser här…milt sagt.

MSO_Joystick_6

Jag önskade följande musik – om du tycker lika är det ju bara att göra samma sak – klicka på titeln för att läsa mer om musiken i min retrosektion.

[Det går inte längre att rösta på favritmusik]

Populous (Amiga 500, 1989)

Trap (Commodore 64, 1986)

Armageddon Man (Commodore 64, 1987)

Immortal (Amiga 500, 1990)

Shadow of the Beast (Amiga 500, 1989)

Lord of the Rings (Amiga 500, 1991)

Quest for Glory – Erana’s Peace (Amiga 500, 1989)

Faery Tale (Amiga 500, 1987)

 

Det blev som synes mest Amiga-spel, men ärligt talat kan jag tycka att det varit ganska få Amiga-låtar i de tidigare Joystick-konserterna, så därför vill jag gärna balansera lite.

Hur ser dina önskelista ut?

 


5 svar till “Nominera retromusik till Joystick 6.0 med Spelpappan”

  1. För att öka chansen till ett bra spel röstade jag på följande spel som du själv hade. Faery Tale, Shadows of the Beast, Trap och Lord of the Rings. Synd att det bara är i Malmö de kör, hade det varit i Stockholm också hade jag definitivt bokat biljett.

  2. Gott! Trap hade varit grymt modigt; tänk att köra åtminstone några minuter av detta verk – som nästan känns ämnat att spelas av en symfoniorkester.

  3. Förresten kan man ju se detta som en chans till breddning av repertoaren, vad jag förstår är det samma arrangörer till det kringturnerande SCORE-konceptet som framför Joystick så den musik de tar fram rättigheter att få framföra nu ökar sannolikheten att den återanvänds till kommande konserter även på landsorten, t.ex. Stockholm.

  4. Bra val, speciellt gillar jag också Trap. Det finns någorlunda synthbaserade remakes för att få en idé om hur det /skulle/ kunna låta. Jag skulle också kunna tänka mig att något av Dave Warhol kunde fungera, typ Adventure Construction Set, Curse of the Azure Bonds, Heart of Africa, men dessa är ju inte hyperkända.

    Armageddon Man har ju redan gjorts en utmärkt remake i form av Mahoneys vocal jazz feat. Karin Öjehagen, skulle kunna bli svårt att överträffa men förstås intressant om liknande arr framfördes med hel orkester, dock tror jag inte att symfoniorkestern är bästa formen för avskalad jazz.

  5. Yep, jag lät Mahoneys variant figurera i retroartikeln om Armageddon Man – och tipsade även Joystick om att ta kontakt med Pex och Karin. Så får vi se vad det blir av den saken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *