Skön retromusik: Warhawk (C64, 1986)


På något vis känns det som att shoot ’em ups aldrig har dålig musik. Bara här bland retromusiken har jag plockat fram titlar som Silkworm, R-Type, Cauldron, Project X, Cybernoid, Cybernoid II, 1942, Agony, Wings of Death, Xenon 2 och Battle Squadron.

Det verkar ligga inbakat i ett koncept som går ut på att precisionsflyga och hamra på fiender att det presenteras med en hejdundrande musik.

För många yngre förmågor är säkert titeln Warhawk förknippat med ett långt senare spel till PlayStation 3. Jag var själv ett stort fan av just detta Warhawk när det kom ut – med möjlighet att flyga stridsplan, köra stridsvagn eller jeep och 32 samtidiga spelare på en bana.

Men … det är alltså Warhawk till Commodore 64 jag pratar om här. Spelet som ursprungligen hette Proteus och utvecklades av Proteus Developments. Det kan vara värt att nämna att den tidiga musiken som skrevs av Rob Hubbard också kallades Proteus.

Oavsett vilket är Pro … f’låt Warhawk ett ganska typiskt shoot ’em up till C64 i det att det är helt oförlåtande och väldigt svårt. En lite halvstörig sak är att temamusiken spelas även medan själva spelet pågår men melodistämman avbryts ständigt av att du skjuter eller fiender exploderar. Det hade varit bättre att helt skippa melodin eller att ge spelaren en möjlighet att välja musik eller ljudeffekter, vilket är vanligt i framtida spel efter Warhawk.

Musiken var populär även i demoscenen och används till exempel i ett av gruppen Triads första demos från oktober 1987, Brilliant Triad.

Som så många gånger förr lånade Rob Hubbard inspiration till sin musik från annan musik. Just Warhawk/Proteus har hämtat sin melodi från John Keating (nej, inte Robin Williams rollfigur i Döda poeters sällskap) som var en skotsk musiker som jobbade både med storband och tidiga 70-talsynthar. Hans Unknown Planet från dubbelskivan Space Experience är i princip Warhawks-temat rakt av. Vilket såklart inte gör Warhawk till sämre musik för det – snarare tvärtom.

Varsågod – Warhawk till C64 från 1986

Och givetvis får du även John Keatings Unknown Planet från skivan Space Experience Vol. 1&2.

Nu ska jag hoppa tillbaka ner i sjuksängen med rethosta och förkylning.

Ha en fortsatt härlig lördag!

 


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *