Spelpappan fyller två år


Förra året missade jag att Spelpappan faktiskt fyller år den 17 juni, men i år var jag vaken och alert på det faktum att jag nu bloggat strunt och egentligheter om vartannat i hela två år.

Spelpappan var tänkt att handla om hur spel och pappaskap går ihop, och nu när Alvar precis fyllt 20 månader och börjar gå mot spelbar ålder kanske jag till och med kan få den att handla om just det.

Ska sanningen fram handlar Spelpappan just nu om exakt det jag själv spelade som barn, och kanske om hur jag relaterar till det i dag i vuxen ålder. Några av mina trevligaste minnen från barndomen kretsar ju faktiskt kring idrott och spel – livet utan tävlan och förströelse är för mig torftigt.

Att bli pappa en del av mig att blicka mer framåt och se framtiden i ett annat, lite längre ljus – men en annan del av mig började också kika tillbaka på min egen barndom och vilja ”säkra” lite av bevisen från den, exempelvis gamla datorer, arkadmaskiner och samlarfigurer. Jag antar att det är den senare delen av mig som främst får utlopp här på Spelpappan.

I vilket fall – det har gått ytterligare ett år sedan jag sist firade – och jag tänkte öppna upp lite nya statistiska siffror som ingen mer än jag bryr sig om :)

Besökssiffrorna har hyfsat stadigt gått uppåt, men är såklart fortfarande blygsamma då jag driver en nischblogg som inte gör särskilt mycket väsen av sig – vilket jag trivs med. Twitter-flödet går lite upp och ner men har i skrivande stund 170 följare och på Facebook nådde antalet följare nyligen över hundrastrecket och är nu uppe i 103 stycken.

Jag gissar att besöksstatistiken hänger ganska väl ihop med hur ofta jag skriver, och det är väl ganska normalt. Vissa veckor är dock mer upptagna än andra och eftersom många av inläggen handlar om en del projekt jag håller på med, så kan jag ju inte skriva särskilt ofta om dem de perioder jag inte har tid att pyssla med dem.

Söktermer som lett till Spelpappan.se under det senaste året är som följer:

 1. spelpappan (247)
 2. talisman brädspel (186)
 3. xperia play emulator (158)
 4. bordshockeyspel (157)
 5. bordshockey finter (78)
 6. tjock tv (62)
 7. smurfan (60)
 8. amanda kitts (56)
 9. bordshockey (54)
 10. frigolitskärare (49)
 11. c64 mrz (42)
 12. barnspel 3 år (40)
 13. talisman regler (37)
 14. emulator xperia play (36)
 15. legospel (36)

Något överraskande är det ungefär samma söktermer som lett hit som förra året, men de är desto fler över hela listan. Jag redogör ju numera för vilka söktermer som leder till respektive sida helt öppet på varje blogginlägg, vilket jag åtminstone själv tycker är lite kul.

Varför så många söker på ordet smurfan begriper jag dock fortfarande inte.

Referenssidorna är det som kanske ökat minst; jag bedriver ett ganska blygsamt utbyte av länkar med andra bloggar och eftersom jag sällan skriver om samma saker som andra i den så kallade bloggosfären får jag inte heller särskilt många inlänkar i andras texter. Loopias bloggtävling är väl det som sticker ut.

Fortfarande förstår jag inte riktigt hur referenserna från Google kan vara så få, när sökordsresultaten ovan är många gånger fler. Google är ju inte ensamt på marknaden, men ändå…jag antar att systemet missar en hel del Google-referenser – eller kanske väljer att ta bort de flesta men några slinker igenom? Eftersom Google är med två (minst) gånger antar jag att något är skumt.

 1. facebook.com (760)
 2. twitter.com (236)
 3. eurogamer.se/forum_thread_posts.php?thread_id=186355 (179)
 4. blogg.loopia.se/2011/07/11/bloggarna-som-far-en-ipod (57)
 5. level7.nu/texter/read.php?id=211157 (52)
 6. google.se (35)
 7. level7.nu/pages/Arets_Spelblogg_2011_-_De_Nominerade (22)
 8. blogg.loopia.se (21)
 9. google.se (20)
 10. eurogamer.se/forum/thread/186355 (15)
 11. hackernytt.se (13)
 12. youtube.com/watch?v=MWxYyZAvJCs&feature=related (12)
 13. youtube.com/watch?v=MWxYyZAvJCs (12)
 14. hackernytt.se/spelpappan-aterskapar-mos-eisley-cantina-del-1-galet (11)
 15. eurogamer.se/articles/2011-07-22-ar-virtual-reality-snart-en-verklighet-artikel (11)

Och slutligen – när det handlar om mest lästa inlägg under det senaste året handlar det faktiskt fortfarande om väldigt gamla texter samt förstås recensionerna av barnspel inför julen i vintras.

 1. Så bra är Xperia Play på emulatorer (860)
 2. Bra spel för barn, vecka 45 2011 (695)
 3. Bra spel för barn, vecka 46 2011 (474)
 4. Bra spel för barn, vecka 48 2011 (456)
 5. Bra spel för barn, vecka 47 2011 (382)
 6. Helt ok med egna regler i brädspel (366)
 7. Så fixar du ditt bordshockeyspel (337)
 8. Nya regler till gamla brädspel: Den försvunna diamanten (337)
 9. Tjock-tv:ns återkomst – snart i ett hem nära dig (334)
 10. Bra spel för barn, vecka 49 2011 (300)
 11. Bra spel för barn, vecka 50 2011 (296)
 12. Historien möter spel – Defender of the Crown (256)
 13. Att spela två stycken i Super Mario Galaxy 2 (232)
 14. Hur långt har verkligheten till Deus Ex? (226)
 15. De ständigt politiska smurferna (222)

Sådär – det är förmodligen inte jättemånga som bryr sig om det här, men då jag är ett fan av transparens (och jag inte vet något annat vettigt ställe att arkivera det på) redogör jag för det ändå.

I juli är det dags för semester på riktigt och denna inleds i slutet av juni med Grabbdag The III, vilken som synes är inne på tredje året och brukar bjuda på en massa utomhusspel som framåt kvällen drar inomhus.

Ha en fortsatt fin söndagseftermiddag!

 


5 svar till “Spelpappan fyller två år”

 1. Grattis och tack för en intressant blogg som verkligen slår an på min nostalgi-tv-spel, brädspel och Star Wars nerv :)

 2. Grattis på 2-års dagen :-) Jag tycker det är intressant med statistiken, inte minst då jag själv har en blogg och tycker det är spännande att kika på det statistiska.

 3. Intressant att på top 15 listan av inlägg finns inget kring retroblickar på spel (förutom kanske #12), vilket är det som jag själv t ex endast följer. Med andra ord tillhör jag en liten nischskara som läsare.

 4. Tack allihop, tiden har banne mig gått snabbt :)

  @Richard: Jag tror att det är så här: det finns väldigt stor konkurrens på nätet om typiska retrosökord. Söker du enbart på orden på C64, NES eller A500 så hamnar Spelpappan långt ner. Söker du på exempelvis ordet barnspel (som ju är ett svenskt ord) hamnar den på sidan 5, vilket kan tyckas vara ganska högt med tanke på alla e-handelssajter och så vidare. Och ännu färre skriver om bordshockey och brädspel, så den som söker på lite varianter av det hamnar garanterat här.

  Det söks otroligt mycket på kombinationer av ”barnspel”, ”3 år” och så vidare – och få bloggar sammanfattar recensioner på detta vis, vilket såklart är synd. Det finns alltså mycket att göra för den som vill, föräldrar är villrådiga.

  Jag utnyttjar även YouTube ganska illa, det finns ingen självklar koppling då bloggen faktiskt är på svenska. Vill du ha många läsare är såklart en engelskspråkig blogg att föredra, och en listigare användning av SEO.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *