Spelpappans årskrönika från 2017


Så kom den då … min årskrönika från 2017! Alldeles för sent, vilket kanske mer än något annat beskriver mitt 2017 – väldigt, väldigt mycket att göra. På en gång, på alla längder och bredder.

Men det har varit ett väldigt kul år. 2017 har varit ett år som kanske mer än någonsin definierat framtiden för både mig och Spelpappan. Och jag ska försöka sammanfatta det här och nu.

Alltså, vilket år, va? Jag hann skriva färdigt en bok, starta på två nya och dessutom starta ett förlag vars verksamhet redan är i full gång. Till detta blev det ett par scoop här på Spelpappan och en hel de av det vanliga mysiga lunket med retromusik, lite allmänna tillbakablickar och frågeställningar och intervjuer. Min årskrönika brukar vara en snabb sammanfattning av det bästa (eller sämsta) så det är väl bara att köra igång!

Jag inledde stenhårt för ett år sedan med att erkänna att jag inte har mycket till övers för den kaskad av Marvel-filmer som vällt över oss de senaste femton åren. Varför skulle någon bry sig om det då? Tja, det kan man såklart fråga sig – men jag fick en chans att fundera lite på hur den klassiska Marvel-stilen översätts till vita duken – och vilka problem det kan innebära.

Förresten handlar det ju inte bara om Marvel. En av årets stora superhjältefilmer var DC Comics Wonder Woman och den tålde jag inte heller. Kommer jag att ta upp ämnet Marvel- eller DC-filmer igen? Nej, förmodligen inte.

”Skönt!”, pustar säkert en del.

En stor del av våren 2017 gick åt till att skriva klart och färdigställa boken GENERATION 500 som släpptes till förhandsbokare i maj.

Jag inledde i januari med att som vanligt rådfråga dig som är läsare hur du ser på termerna och begreppen jag lyfter fram i ordlistan i bokens inledning. Jag gjorde exakt samma inför boken GENERATION 64 för några år sedan och resultatet blev en väl utarbetad ordlista som de flesta nog tycker är korrekt då så många kloka huvuden slagits ihop för att få det mesta helt rätt. Eller?

För dig som missat: Generation 500 är alltså min bok om de svenskar som växte upp med hemdatorn Amiga 500 och hur den påverkade både dem och deras karriärer. Det kan ses som en direkt uppföljare till min tidigare bok, Generation 64, som handlade om de som växte upp med hemdatorn Commodore 64. Båda böckerna finns nu i bokhandeln för en bra peng.

I mars gick jag ut med lite provtittar på några uppslag och i april släpptes det Amiga-demo som fungerar som trailer till boken – med riktigt häftig musik signerad pROPER dISCO, dLx, Firefox och Danko.

När det gäller alla demopartyn som fortfarande körs i vårt avlånga land så hann jag i år besöka två stycken och skriva lite om dem. Det var dels Datastorm i Göteborg i februari och Gubbdata i Lund i juli. Jag planerar såklart att fortsätta besöka demopartyn i Sverige under 2018 även om jag inser att tiden räcker allt sämre till, det gäller att vara effektiv.

Men saken är den att det är så sjukt kul att se alla dessa fantastiska saker som kommer ur dessa partyn varje gång att det nästan är svårare att stanna hemma. Se bara det vinnande C64-bidraget från Fairlight nedan, K9 V Orange Main Sequence!

På tal om demopartyn … i april hittade jag dessutom den försvunne organisatören av de mytomspunna Furulundpartyna på 1980-talet, Kim Isaksen.

Han hade inte bara bytt namn utan dessutom flytt utomlands – fortfarande väntar jag på rätt tillfälle att köra den jättelånga intervjun med honom: helst via ett återbesök i de gamla demolokalerna i skånska Furulund – det hade varit riktigt roligt så här snart ett år efter släppet av Generation 500.

I mars satte jag mig också ner för att en gång för alla slakta ett gammalt mysterium: nämligen vilket typsnitt som ligger till grund för den klassiska logotypen till det svenska rollspelet Drakar och Demoner.

Vår formgivare Dan Algstrand visste inte. Ingen på Riotminds som har hand om spelet i dag visste. Folk på Äventyrsspel visste inte heller (innan till slut en av dem kom på det!) – och det hela blev till en deckarhistoria likt berättelsen om när jag letade efter typsnittet till rollspelet Mutant.

MEN … till slut kom jag på det. Och inte bara det: jag hittade dessutom två orörda Letraset-ark med typsnittet på eBay och har i dag satt en art director på att digitalisera alltihop. Processen är långsam, men när det väl är klart släpper jag lös Drakar och Demoner-typsnittet till världen!

I juni månad träffade jag Gustav Almström. Han hade gett sig den på att digitalisera och tillgängliggöra samtliga nummer av klassiska tidningen DatorMagazin till alla och envar på webben.

Efter att förlaget som nu äger namnet släppt både ett och två retronummer av tidningen (vilka jag båda medverkar i) insåg Almström att det finns ett stort intresse ute i stugorna.

Sagt och gjort. Han bad allmänheten om hjälp att skicka in tidningar för honom att scanna och även om processen innebar att själva papperstidningen måste klippas upp och förstöras så sände folk sina alster till honom för den goda gärningens skull.

Men … är då inte detta ett flagrant brott mot upphovsrättslagen? Jo … kanske. Jag frågade därför förlaget och gamla medarbetare vad de tyckte om tilltaget. Och även om det inte på något vis innebär att Gustav Almström har rätt att göra det han gör, så är det ju viss förmildrande omständighet att såväl Christer Rindeblad som Tomas Hübner och Anders Öhman säger att de inte kommer att stoppa honom. Allt finns på sajten dmzarkivet.se.

Så kom då sommaren och med den mina nya planer. Efter att ha skrivit tre böcker och ha mängder av nya idéer i huvudet så bestämde jag mig för att det var dags att ta nästa steg. Men jag gick försiktigt tillväga. I juli hintade jag så smått om att jag jobbade på två nya böcker och samtidigt sökte medförfattare till nya böcker. Det gav ett helt ok gensvar!

Kort därpå beskrev jag det tuffa livet som kaffebordsboksförfattare och lade upp alla nackdelar med att hålla på med det jag gör, kanske för att avskräcka och kanske för att påvisa att allt verkligen inte är en dans på rosor även om arbetet för det mesta är kul. Det stoppade dock inte folk från att höra av sig med sina idéer och drömmar.

Slutligen försökte jag mig på något slags tipsartikel kring hur du trots allt skriver bra och grävande underhållningsjournalistik, åtminstone utifrån de erfarenheter jag skaffat mig genom åren. Dessa tre artiklar ville väl tillsammans beskriva det jag och Orvar Säfström faktiskt ägnade sensommaren åt, nämligen att grunda förlaget FANDRAKE – som slog upp portarna i oktober efter Bokmässan.

Fandrake bildades helt enkelt för att vi ville skriva fler böcker – och för att få andra att också göra det. Vi insåg tidigt att våra läsare åtminstone till en början kommer att bestå av ungefär samma sort som redan läst våra tidigare böcker – och att saker får ta sin tid, om de ska bli bra. Vi ville helt enkelt ge alla något att längta efter, några riktigt roliga och djuplodande nördämnen att sätta tänderna i.

Ganska snart gick vi ut med att första boken är något jag arbetat på sedan Generation 500 släpptes, nämligen en stor bok om den fantastiska serietidningsreklam som gick i tidningar som Kalle Anka, Fantomen och alla de andra på 1970- och 1980-talet. Vi kommer att presentera runt 700 bilder men FRAMFÖRALLT leta fram alla reklammakare, kreatörer, produktägare och statister på bilderna för att berätta de otroliga anekdoter som ligger bakom varje enskild reklam du kanske undrade över och slukade som barn.

Boken heter SERIETIDNINGSREKLAM! och går att förhandsboka redan nu. Det tycker jag definitivt att du ska göra, för den här boken kommer att bli riktigt rolig – och ger dig hundratals anekdoter att dela med dig av på festen, middagen eller lunchrasten!

I oktober intervjuade jag min medförfattare Adam Evertsson som också ligger bakom humorsajter som Reklam Från Förr och Skrattnet. Kort därefter gick jag igenom alla kapitel och delar av innehållet vi kommer att ha med i boken SERIETIDNINGSREKLAM! – och ytterligare någon vecka senare efterlyste jag folk vi gått bet på att hitta för att söka allmänhetens hjälp, vilket vi också fick!

Missa inte att förhandsboka SERIETIDNINGSREKLAM!, det blir en awesome present i vår. Kommer i butik först till hösten 2018.

Den andra boken vi håller på med är boken om rollspelet Mutant. Boken kommer att heta MUTANT – MINNEN FRÅN DEN FÖRBJUDNA ZONEN och går faktiskt att lägga beslag på redan nu genom en Kickstarter-kampanj som startade den 27 december och håller på en dryg månad.

Den som backar vår Kickstarter kommer förutom boken (antingen i standard- eller lyxutförande) också att utan kostnad få 1) två stickers med kända Mutant-motiv, 2) en sjukt häftig Expressen-framsida från dagen då katastrofen når Stockholm samt 3) ett äventyr till Mutant: År Noll i PDF-version (förutsatt att vi når detta stretchgoal, men vi är nu nära!) som jag har pratat om tidigare.

Det gäller alltså äventyret Sista Motståndet som jag skrivit med lite hjälp av Orvar Säfström – och som kommer att släppas i fysiskt format av utgivaren Fria Ligan lagom till hösten 2018 då även Mutant-boken kommer ut till alla backare och förbokare.

Mer info om boken om MUTANT hittar du här i videon från Nostalgi&Nördkultur nedan.

Med andra ord: det har alltså hänt väldigt mycket under 2017 – och mycket av det kommer såklart även att rinna över till 2018. Jag och Orvar kommer att fortsätta satsa på Fandrake för att lyfta detta förlag till höjder vi knappt själva vågar tro på. Vi har ytterligare 5-10 titlar på gång i vår pipeline, både sådana som kommer skrivas av oss och finfina nördböcker som kommer att skrivas av andra.

Bara den som lever får se. Så kika in på fandrake.com ibland och botanisera bland våra idéer och våra grejer.

Ja, förresten – alla sticker i form av Mutant, Generation 64 och Generation 500 har flyttat till Fandrake-butiken och där hittar du även tröjor och andra roliga grejer vi fyller vår butik med. Varje gång du inte vet vad du ska ge din nördige vän, kolla med fandrake.com först.

Med det sagt vill jag återigen tacka dig som läser här, oavsett om du tittar förbi ofta eller bara ibland. Tack. Det hade inte varit lika roligt att skriva utan dig. Det är förvisso sent – men jag önskar dig ändå ett riktigt fint 2018 med massor av upplevelser och anekdoter.

Ha en fortsatt härlig fredagkväll!

 


2 svar till “Spelpappans årskrönika från 2017”

  1. Tjena Jimmy ! Gott nytt år! Tack för ännu ett roligt år med roliga och intressanta artiklar. Gen500 är en fantastisk bok. Den fick mig och sönerna att plocka fram ”burken” under jullovet och spela igenom många fantastiska spel. Dessutom har jag , sedan jag skrev till dig sist i en kommentar , börjat samla på mig av alla de spel jag deltog i innan jag bildade familj. Drakborgen och Talisman 2nd ed. hade jag kvar med samtliga expansioner , men jag har nu även införskaffat Space crusade , Space hulk , båda 2nd ed. , svenska Hero Quest och Dungeon Master-Board game. Dock inga expansioner alls. Nästa på önskelistan är ”Aliens-This time it’s war”. Några tips på bra sajter förutom ebay & tradera där priserna gärna springer upp till grovt anstötliga nivåer? Ha det bra och fortsätt med allt du skriver. Mvh Roger.

  2. Hej Roger! Ledsen att jag missade din kommentar! Jag tackar och bockar för de fina orden! Det är så kul när folk tar fram sina gamla grejer för att testa dem igen, det är det verkligen inte alla som gör och det kan man såklart inte begära heller :)

    Vad gäller auktionssajter är det väl lite sådär med det förutom de stora … möjligtvis går det att hitta grejer i olika Facebook-grupper men där vet folk såklart ofta vad de är värda, så priserna kan springa iväg. Sorry … jag har inga hemliga knep, tyvärr. Mer än att samla på det ingen annan (ännu) vill ha :D

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *